theaterRob van Houten.nl

 

Ons' Lieve Heer op Zolder

een echt  grachten museum 

in het hartje van Amsterdam 

"De letters van Sinterklaas "  

aankomst

Oude Zijdsvoorburgwal 40:

gevel

vlag

kassa! daar heb ik een museumkaart voor...

kassa

mocht alleen maar fotograferen
in het souterrain, gelukkig was daar o.a. werk te zien
van de grootmeester himself,
de peetvader van alle Banketbakkers
de Heer Holtkamp.
( patisserie Holtkamp )

ik mag Cees zeggen! 

Heer K. Holtkamp

naar het souterrain dus:

introduktie

de expositie ruimte: 

expositieruimte

de aanleiding: 

Sinterklaas

Piet

eerst lezen! 

introduktie

Verkade Letters
door de geschiedenis heen: 

affiche

Verkade letters

verkade letters

Verkade

Verkade

letters van Verkade

Verkade in Neon

he, he, eindelijk het meesterwerk
waarvoor ik gekomen was:
 

Stilleven

Holtkamp letters

wel aandachtig lezen: 

beschrijving

van Houten was ook present: 

van Houten

een kijkje in de letter-keuken: 

lettervormen

vormen

vormen

interessant: 

Typografie

historische recepten: 

recepten

kleurige vitrines: 

vitrine

vitrine

vitrine

MMMMMMMMMmmmmmmm...

banketletter

de "V" van vreselijk lekker! 

chocolade letters

letterbord

gilde vaandel 

vaandel

hier worden andere letters geproduceerd! 

toilet

nou, het was een nostalgische
belevenis, kreeg trek in ouwerwetse
Van Houten hete melkchocalade!
 

Tot besluit  de attente Heer Breederode
goeiendag zeggen...

Hr. Breederode

via de gang.... 

gedenksteen

naar buiten:

gracht

terug in de realiteit van de stad! 

Een ander meesterwerk  van de Heer Holtkamp in boekvorm:

Koekje
 Freud, J.: Koekje; € 29,90
In dit boek geeft de befaamde banketbakker J. Holtkamp de receptuur van 50 klassieke Nederlandse koekjes, van Alkmaarse tot Zwolse jongens en van Jan Hagel tot stroopwafels. Koekjes die onderdeel zijn van ons cultureel erfgoed, koekjes met een verhaal en koekjes als verzetsdaad. Bovenal koekjes als lekkernij, bij de koffie of thee of als zout koekje bij de borrel.
De innoverende chocolatier Kees Raat uit Amsterdam heeft de uitdaging aangenomen om 50 geheel nieuwe Nederlandse koekjes te bedenken. Hij is aan het experimenteren geslagen en geeft met zijn creaties een geheel nieuwe invulling van de koektrommel. Van Alkmaarse kaaskoppen tot zoethout-lollykoeken en van Amsterdamse kaantjes tot zeewierstengels. Koekjes als lolly’s, om te dippen, te besmeren en als hartige lekkernij.

zijn broer Koos , in Maassluis zit ook in het vak!

en wie kwam ik buiten tegen? 

wat eten we vandaag?

een van haar citaten:

"Vorige maand stond ik bij Holtkamp, de lekkerste banketbakker van ... nou ja, volgens mij van West-Europa, maar in elk geval van Amsterdam."

een fragment uit het AD: 

 Ze woont levensgevaarlijk dicht bij Holtkamp, de Koninklijk Goedgekeurde Banketbakker aan de Amsterdamse Vijzelgracht. Zie dan maar eens af te blijven van de citroen-merengue waar ze zo gek op is!
Hanneke Groenteman (66) ziet er huiselijk uit. Opent de deur van haar grachtenpandje in zwarte broek en ouderwets trainingsjack dat zomaar voor retro kan doorgaan. Op tafel in de knusse souterrainkeuken niet haar eigen Dikke Dame-boek, maar een ándere dikke: De Dikke van Dam, de eet-encyclopedie van culinair journalist Johannes van Dam. Tussen ons in een glazen pot met koffiesnoepjes: ,,Die zijn het gevaarlijkst.’’

en  samen een heeeeeerlijk Holtkamp kaas kroketje gegeten!

Het werd, onverwachts een nog leukere dag! 

Hr Holtkamp

koekje

 

BACK

 

 

 

 

 

 

 

 

top